Dokuz ay süren heyecanlı bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza almanızla birlikte yeni bir hayata adım attınız. Bebeğinizle tanışıyor olmanın tatlı heyecanının yanında henüz tecrübe etmediğiniz bazı zorlukların tatlı telaşı ve korkusunu da yaşıyor olabilirsiniz. Bu yazıda sizleri bir nebze olsun rahatlatacak bebek bakımına dair ipuçlarını kısa kısa ele alacağız.
Öncelikle bakıma dair püf noktaları benzer olmakla birlikte her bebeğin kendine özgü bir kişiliği ve normali olduğunu belirtmek isteriz. Bebeğinizin uyku, bakım, gelişim gibi süreçlerini kendi içinde değerlendirmeniz, doktorunuzun gelişim değerlendirmelerini göz önünde bulundurmanız ve bebeğinizi diğer başka bebeklerle gelişim açısından kıyaslamamanızı öneririz.
Zamanla sizler de ebeveynleriniz gibi bebek bakımı konusunda uzmanlaşacaksınız. Kaygılardan uzak keyifli bir yenidoğan dönemi yaşamak için kendinize bu süre içerisinde zaman tanımanız gerekir. Bebek bakımı sürecinde unutmamamız gereken ilk nokta, panik yapmamaktır.
Yeni anne ve baba olan ebeveynler için bebeğin bakımı sürecinde sorumluluklarını paylaşacak destekleyici bireyler oldukça değerlidir. Bu kimi zaman anne, baba kimi zaman ise bir komşu ya da arkadaş olabilir yardım istemekten çekinmeyin. İş paylaşımı yaparak anneyi bu süreçte rahatlatmalısınız. Anneye bebeğiyle huzurla zaman geçirebilecek süreyi tanımanız anne bebek iletişimi ve güvenli bağlanma açısından oldukça önemlidir.
- Beslenme: Bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi oldukça değerlidir. Anne sütü veremeyen ebeveynler için bebeğin yaşına ve kilosuna uygun mama doktorunuzca belirlenmelidir. Özellikle yenidoğan döneminde bebekler geceleri de dahil olmak üzere mutlaka 2-3 saat ara ile beslenmelidir.
-
Uyku: Bebekler mutlaka doğduğu gün itibariyle farklı bir yatakta anne ile aynı odada yatırılmalıdır. Bebeğinizin yatağında gereksiz hiçbir şey bulundurmayın. Uyku tulumu kullanmak battaniye kullanımına göre daha güvenlidir.
Dünyaya gelen bebeğin biyoritminin oluşması 3-6 ay kadar bir zaman alabilir. Bu süre zarfında gündüzleri daha sık uyuduğu gözlemlenebilir. 3. aydan sonra ise yavaş yavaş geceleri daha iyi ve uzun süre uyuduğunu görebilirsiniz. 6. aydan sonra ise bebek, varsa kendi odasında tek başına uyuyabilir.
- Temizlik ve hijyen: Bebeğinizin alt temizliği birinci aya kadar mümkünse pamuk ve su kullanılarak yapılmalıdır. Çünkü ıslak mendiller bu ilk aylık süreçte tahriş edici olabilir. İlk aydan sonra ise parfüm ve katkı maddesi içermeyen ıslak mendiller alt temizliğinde kullanılabilir.
- Bebeğinizin bezinin her emzirme öncesinde ya da sonrasında değiştirilmesi önerilir.
- Bebeğin göbek bağı düşene kadar banyo yaptırılmamalıdır. Sonrasında dilediğiniz zaman ısısı iyi ayarlanmış temiz bir su ve uygun bebek şampuanı ve gerekli ekipmanlarla bebeğinizi yıkayabilirsiniz.
- Banyo, tercihen uyku saatinden önce yapılabilir. Vücudu rahatlamış bir bebek daha huzurlu uyuyabilir. Banyo yapılacak ortamın ısısı 25 derece olmalı, su sıcaklığı ise ebeveynin kolunun dirsek kısmının su içerisinde sokulmasıyla ayarlanmalıdır.
- Banyo sonrası konak oluşumunu önlemek için uygun taraklar yardımıyla saçını tarayabilirsiniz.
- Bebeğinizin tırnaklarını doğum sonrasında dilediğiniz zaman kesebilirsiniz. Dilerseniz uygun bebek törpüleriyle de tırnaklarını kısaltabilirsiniz.
- Bebeğinizi destekleme: Bebekler başlarını ve boyunlarını kontrol edemedikleri için başını ve boynunu destekleyerek kaldırmak gerekir.
- İletişim ve bağlanma: Anne ve bebek doğduğu ilk andan itibaren birbirlerine bağlıdır. Bebek, ebeveynlerini henüz anne karnındayken tanımaya ve dinlemeye başlar. Bebeğinizle konuşmayı, ona şarkı söylemeyi ve göz teması kurmayı ihmal etmeyin. Bu iletişim bebeğinizin dil gelişimi ve bağlanma duygusu açısında önemlidir.
- Güvenlik: Bebeğinizi doğumu itibariyle güvenliğini garanti altına almadan yalnız bırakmayın. Yatağında ya da oyun alanında güvenliğini tehdit edecek malzemeler bulundurmaktan kaçının. Priz kapakları, bebek kapıları ve köşe koruyucular gibi güvenlik ekipmanları kullanmak bebeklerin güvenliği ve sağlığı açısından önemlidir. Deterjan, ilaç vb. malzemeleri bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
- Kendinize zaman ayırın: Bebek bakımı yoğun bir süreçtir. Yeterli düzeyde uyuyun, dengeli beslenin ve destek alabileceğiniz zamanlarda yardım istemekten çekinmeyin. Çünkü siz ne kadar sağlıklı olursanız bebeğiniz de o kadar sağlıklı olacaktır.
Bebeğinizi sağlıkla büyütmenizi dileriz.
Little Gusto Ekibi